Søk

Imponerende kongress

I november hadde Juristkontakt gleden av å delta på Juristkongressen, som arrangeres annen hvert år av Juristforbundet og som i år hadde et rekordhøyt antall deltakere. Juristkongressen har etablert seg som et viktig møtepunkt for jurister, ikke minst når det gjelder å mobilisere tillitsvalgte i Juristforbundet. Representantskapsmøtet, Juristforbundets øverste organ, hadde som vanlig lagt sitt møte i tilknytning til kongressen. Dessuten ble årets tillitsvalgt kåret for første gang. Prisen gikk til Benedikte Rørvik Nilsen. Hun arbeider som juridisk rådgiver i Tromsø kommune og har vært engasjert i tillittsvalgtarbeid i en årrekke. Rørvik Nilsen, som beskrives som et skikkelig dugnadsmenneske, sier at det er viktig at folk melder seg som tillitsvalgt for å gjøre en forskjell på de arbeidsplassene det gjelder. Og at man får mye kompetanseheving gjennom å være tillitsvalgt.

I denne utgaven kan du lese flere reportasjer og intervjuer fra kongressen. PST-sjef Benedicte Bjørnland, med mange år i politi og påtalemyndighet bak seg, forteller om hvordan det er å være politileder når medieuværet står på som verst. Hun sier at medietreningskurs og teori sikkert er bra, men at hun har lært mest av egen erfaring. Og at hun aldri kommer til å gjøre hjemme-hos-intervjuer «med koselig tekopp og ullent ullplagg». Professorene Erik Boe og Dag Wiese Schartum snakker om rettssikkerhet i forvaltningen. Boe advarer juristene mot å pynte seg med lånte fjær i den rettspolitiske debatten og Schartum etterlyser sterkere involvering fra jurister når det utvikles automatisert forvaltning. Nasjonal Sikkerhetsmyndighet gir sikkerhetsråd og Live Kleveland snakker om dyrenes rettsvern. For å nevne noe fra et program med en bredde som var imponerende.

Imponerende er også riktig ord å bruke om Gatejuristens Tamar Thorud. Han ble nylig kåret til «årets samfunnsbygger» i en stor ledertalentkåring arrangert av E24. Han har tidligere bygget opp Gatejuristen Innlandet og er nå prosjektleder for Barnas Jurist, Gatas Økonom og et helserettighetsprosjekt i Kenya. Thorud har sett at frivillighetsmodellen Gatejuristen har bygget opp er overførbar og kan brukes over hele landet. Det er mye kompetanse der ute som kan utnyttes enda bedre og han er opptatt av innovative løsninger på sosiale problemer. Les intervjuet med Tamar Thorud lenger bak i denne utgaven.

På tampen av året

Juristkontakt har besøkt Høyesterett nå i desember. Der er juletreet, som kommer fra Valdres, på plass og lukten av gran kjennes i hele huset. Det er ikke lenge før julefreden senker seg for noen dager i landets øverste domstol og som du kan lese om i denne utgaven er det flere juletradisjoner i Høyesterett. Høyestejustitiarius Toril Marie Øie sier det er fellesskap og trivsel i stort monn og direktør Gunnar Bergby forteller om både julefest, julekaffe og juletrefest for barn.

Snart er siste arbeidsinnspurt på tampen av året ferdig og de fleste av oss har noen velfortjente fridager foran oss – vi ønsker alle leserne våre en riktig god jul! Neste Juristkontakt har du i postkassa 25. januar.

Del & skriv ut:
Se Juristkontakt sine retningslinjer for kommentarer.