Søk

Svenskene fjerner portrettene av «eldre hvite professorer»

På juridisk fakultet ved Stockholms Universitet har man nå ryddet bort portretter av «eldre hvite mannlige professorer» på veggene i fellesområdene, opplyser universitetet på sine nettsider. Årsaken er ifølge dekanus Jonas Ebbesson (bildet) at disse ikke beskriver fakultetet og dets historie på «ett relevant sätt». Riktignok var alle professorer ved fakultetet i Stockholm fram til 1970 menn, og flere har hatt stor betydning for svensk rettsvitenskapelig forskning, skriver universitetet, men det er ifølge Ebbesson nødvendig å fjerne portrettene av dem, slik at «alla på fakulteten kan känna sig delaktiga och inkluderade i våra mötesrum och lärosalar». Det gjør man ikke hvis det henger portretter der av «utvalda, äldre manlige kollegor», sier Ebbesson. Dekanus er spesielt glad for at universitetet har fått fjernet en byste av en professor i et av rommene. Årsaken er at denne professoren – for drøyt hundre år siden – hadde engasjert seg mot at en kvinne skulle bli professor. «Skönt att den nu er är borta från Fakultetsrummet», sier han. Bysten og portrettene er nå skiftet ut med kunst valgt ut av «Statens konstråd» i samarbeid med en arbeidsgruppe, opplyser det svenske universitetet.

Del & skriv ut:
Se Juristkontakt sine retningslinjer for kommentarer.